2013. július 3., szerda

Emylia Hall: Nyarak könyve


Gyönyörű borító, érdekes cím, mi kell még?
Emylia Hall könyvét az ember kézbe veszi, megtapogatja, megszagolgatja, aztán úgy dönt, elolvassa.
Nem voltam kíváncsi a fülszövegre, mert nem akartam, hogy bármiképpen is befolyásoljon, így egyből elkezdtem olvasni.

A történet a jelenleg 37 éves Erzsiről szól. Kapom fel a fejem: Hát magyar regényt fogok olvasni? Megint egy magyar írónő, aki idegen névvel akar a piacra betörni?
Jó-jó, ha már elkezdtem, folytatom, nem bosszankodom. Egyébként semmi bajom a magyar szerzőkkel (ritkán olvasok tőlük könyvet), de az bosszant, hogy egy idegen hangzás mögé magyar szerző bújik (Evelyn Marsh, Vavyan Fable, és még sokan mások).

Visszatérve a történetre: 
Erzsi (Elizabeth, Beth) története elevenedik meg a könyv lapjain. A Londonban élő lányt egy pénteki napon meglátogatja édesapja, aki egy csomagot hoz neki Magyarországról. Édesapjával egyébként nem ápol túl jó viszonyt, elhidegültek egymástól. A nem várt csomag felzaklatta Elizabeth-et, aki édesapját elküldve másnap egy parkba vonul, hogy kibontsa azt.
A csomag Marika élettársától, Zoltántól érkezett, aki egy levélben tudatja Beth-el, hogy Marika meghalt. Mellette egy album, teli fényképekkel: Nyarainak könyve.

Az Angliában élő és nevelkedő Elizabeth szüleivel a berlini fal leomlása után édesanyja hazájába, Magyarországon, a Balatonnál nyaralnak.
De itt nem várt dologgal kell a 9 éves lánynak szembesülnie: Édesanyja nem akar hazamenni Angliába, neki az otthona Magyarország, itt akar maradni. Így a lány az édesapjával visszarepül Angliába, és anyja nélkül folytatják az életüket.
A Nyarak könyve édesanyjánál eltöltött nyári szüneteinek heteit mondja el képekben a lánynak, aki ezáltal visszaemlékszik az ott történt dolgokra.
Minden évben epedve várja, hogy eltölthesse azt az 1 hetet Marikánál, az anyjánál, ahol szabad, mint a madár, ahol azt csinálhat, amit csak akar, ahol először fürdik tóban, ahol az első csók elcsattan közte és a szomszéd fiú, Tamás között.
Egészen 16 éves koráig követhetjük így az eseményeket.
Aztán történik valami.
Az utolsó nyaralás alkalmával szerelme, Tamás kitalálja, hogy menjenek el pár napra a Balatonhoz, ahová Marika és élettársa, a festőművész Zoltán is elkíséri őket, hiszen egyedül, kettesben mégsem mehetnek.
De Tamás nem tudja, hogy egy fájó emléket tép fel Erzsi szívében, nem tudja, hogy édesanyja a Balaton partján hagyta el őt és apját.
Egy megrázó esemény, Marika rosszulléte változtatja meg az eddig csodás történetet, melyben egy fiatal lány csodálatos nyarairól olvashatunk.
A két nő beszélgetésekor fény derül olyan titkokra, amelyekre eddig egyáltalán nem számíthattunk.

Marika halálhíre, a Nyarak könyve és az igazság persze megváltoztatja Elizabeth-et is, aki végül kitárja szívét édesapja előtt. 
Szó mi szó, azért megkönnyeztem a végét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése